Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. szeptember 10., péntek

Szeptember 10. péntek



Rigóvári Zalagyöngye Fehérbor


Éjjel óta ismét szakad az eső, ahogy lefér az ég csatornáin. A présházba sietek reggel és megcsömiszölöm a törkölyt, majd öntök rá 1 deci törzsoldatot. Új műanyag hordót vásárolok az új bor számára, így azt ki kell trisóval mosnom, hogy az alkalmas legyen a must fogadására. Az előkészületek után megkezdem a törköly kipréselését. Egyszerre nem is fér bele a présbe, így valamennyit kinyomatok belőle, majd fellazítva ismét megtöltöm azt, hogy így az már beleférjen valóban. Azért is hagytam a mustot a törkölyön, mert a bogyók nagyon kemények voltak és, hogy így egy kicsit jobban kitudjam préselni. Meglepetésemre estig csupán mintegy 75 liter mustot sikerül kinyernem a 134 kg törkölyből, ami annyit tesz, hogy 1 kg szőlőből 0,56 liter must jött ki. A kinyert mustot az új hordóba hordtam, amelynek tetejét kifúrva oda egy kotyogtatót helyeztem légmentesen lezárva a hordót. Este amikor a must 99% a hordóban volt 2 deci ioncserélt vízben 20 gramm fajtaélesztőt oldottam fel és alaposan elkeverve hozzá öntöttem a musthoz, hogy ezáltal beinduljon a forrás, amelyhez a szükséges 16 C fokos hőmérséklet is adva van a pincében. A must mivel 15-ös alkoholfokkal bírt, így répacukor hozzáadására van szükség, amelyet azonban csak a forrás beindulása után fogok hozzá adni, úgy hogy mustot felmelegítve 45 C fokra abban oldom fel az ehhez szükséges 7 kg-nyi cukrot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése