Szent Miklós-napi
Pálinkaszentelés
Minden bizonnyal ennek a
kis írásomnak már a címe is felkavarja a közérdeklődést, amely amúgy is kissé
meglanyhult ebben, mármint a pálinka témában. Ha visszagondolunk arra, hogy a
rendszerváltás környékén az addig meg szokott bérfőzdék némelyike elkezdet
fejleszteni és kereskedelmi pálinka manufaktúrákat létrehozni. Ezzel kezdetét
vette a pálinka fejlődése és diadalmenete. Minőségi fejlődés generálódott,
amelyre egynémely bérfőzde is reagált igaz közel egy évtizedes késéssel. Aztán
következett az igazi nagy bumm, amikor is politikai vezetés egyetlen
mozdulattal felszabadította a pálinkakészítést és eltörölte a magánfőzésre,
illetve a bérfőzésre 86 literes évi mennyiségig családonként a jövedéki adót.
Ennek okán elkezdet a feketefőzés kiszürkülni, és már okafogyottá vált a
kuktázás, amikor közel hasonló költséggel legálisan is lehetett párlatot
előállítani. Ez a pár évnyi szabadság igazából nem kedvezett hosszútávon
senkinek. A kereskedelmi főzdék fejlődése megtorpant, hiszen a fejlődő
bérfőzdékben előállított termékek hirtelen konkurenciává léptek elő. A
bérfőzdék roppant beruházásokba fogtak. A magánfőzők nem tudtak igazán gyökeret
verni. Ekkor következett az újabb fordulat. A bérfőzött pálinka ismét adózottá
vált, így a bérfőzdékben gyakorlatilag leállt a termelés. A magánfőzés ezzel
szemben ismét felértékelődött még az adófizetési kötelezettséggel is. A
kereskedelmi főzdék helyzete pedig továbbra is aggasztó maradt. Ehhez a
helyzethez valóban szüksége van ennek a szakmai rétegnek egy védőszentre,
amelyhez fohászkodhat végre olyan szabályozásért, amely nem a politika mentén,
hanem az ésszerűség határain alakítja a természetesen elsősorban gazdasági
tevékenységet. Ha pedig valaki azt hinné, hogy ezzel a végén vagyunk a
változásoknak, akkor nagyot téved. A kereskedelmi főzdék komoly lobbit
képviselnek, céljuk a szakma egyenrangúsítása: azaz, ha ők teljes adót
fizetnek, akkor minden szereplő fizessen azt, de eladni továbbra is csak ők
adhassanak el legálisan, így gyakorlatilag ellehetetlenítenék a bér és
magánfőzést is, ettől remélve gazdasági stabilitásukat. Csak, hogy a magyar
ember sohasem szerette üzletben megvásárolni a pálinkáját, és ha legálisan nem
készítheti el, akkor ismét a fekete szektor fog felerősödni. Az már egyértelmű,
hogy a 10 évvel ezelőtti állapotokhoz nem lehet visszatérni. Ugyanis közben
azért a szakma kitermelt egy csomó szakembert, aki desztillálni szeret, és
desztillálni akar. Már csak azért is, mert ha eddig nem is úgy gondolt a magyar
a pálinkára, mint hungarikumra, annak reklámja, annak kialakult varázsa ma már
visszavonhatatlanul a magyar embereké lett. Ahogyan a magyar vidék kispincéiből
sem lehet kiszippantani a borokat, úgy a házi pálinkát sem lehet újból
illegalitásba küldeni. A magánfőzéssel igen is számolnia kell mind a
politikának, mind a jelenleg regnáló kereskedelmi főzdéknek. Az egyetlen talán
helyes lehetőség az egymás elfogadása, az egymás segítése. A magánfőzők ne
akarjanak fél legalitásban lenni, hanem mind szakmailag, mind gazdaságilag
vállalják fel tevékenységüket, és igazítsák azt az elfogadható törvényi
szabályozáshoz. A jó magánfőzőket, akik szakmailag képzettek fogadják el és
állítsák példának azok elé, akik még mindig szürkezónában ügyködnek, így
biztosan minden fél jól jár és a hungarikum karrierje is ismét lendületet vesz.
Ehhez fel kell nekünk is építenünk a saját pálinka kultuszunkat, amelybe beletartozik
a pálinka név használata, a lovagrend struktúrája, a szakmai elismertség. Ennek
eléréséhez van szükségünk a pálinkások védőszentjének hathatós segítségére,
mert a megáldott ital el fér egy asztalon egymás mellett, ha 100%-osan adózott,
ha 50%-osan adózott, és ha 700 forintot fizetünk érte literenként akkor is,
hiszen a jó Isten nem személy, és adóválogató, nem Trianon előtti és utáni,
hanem Magyar földnek, Magyar az Istene is. Ámen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése