Néró Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2016.
A szombat többnyire
pihenő nap szokott lenni, de nálunk ezúttal kemény munkanappá lépett elő,
hiszen a héten több nap sem sikerült dolgoznom egyéb elfoglaltságaim
következtében. Így aztán még a fagyos hajnalban kellek fel, a hajnali rorate
misék helyett azonban a pincészetben kezdem meg a tevékenységemet. A borok és a
gyümölcs cefrék vártak rám. Ma egy olyan cefre várt rám, amelyből bor is
készülhetett volna, de e helyett inkább párlat készült belőle desztilláció
révén. E szőlő fajta különlegessége, hogy csemegeszőlő, mégis az egyetlen olyan
fajta, amelyből minőségi vörösbor készíthető, és ez a Néró. Joggal vetődhet fel
a kérdés, hogy ha ilyen sokszínű és érdekes borokat lehet belőle komponálni,
ráadásul kiemelkedő az egészségre pozitívan ható antioxidáns tartalma, akkor
miért foglalkoznak vele meglehetősen kevesen? Egész egyszerűen még nem ismerik
eléggé, a kísérletezést pedig nem sokan vállalják. Az uniós csatlakozás előtt
minden szőlőfajtát be kellett sorolni csemegeszőlő, vagy borszőlő kategóriába.
A nérót a csemegeszőlők közé sorolták. A csatlakozás után a joganyagba bekerült
egy úgynevezett kettős hasznosítású kategória. Ebbe került a néró is. Kapásból
ott van a tény, hogy a borba is óriási mértékben átmenti az antioxidánsokat. Ez
igen komoly hívó szó lehet, pláne, hogy egyre többeket érdekel az
egészségtudatos életmód. Ezenkívül van egy egyedi, nagyon zamatos jellege,
amelyet szépen mutat az édes és a száraz változatokban is. Mi elég hosszú utat
jártunk végig, hogy megmutassuk, mi mindent lehet kihozni a fajtából, és
természetesen nemcsak a borból, hanem a párlataiból is. Korai érésű, amely előny mind a bor, mind a
párlatkészítésnél. Erős növekedésű, bőtermő. Toleráns, 1993 óta államilag
elismert. Talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytűrő, gombás megbetegedéseknek
viszonylag ellenáll, de egyes évjáratokban rothadásra hajlamos, szárazságra
mérsékelten érzékeny, zöldmunka igénye közepes, jól szállítható. A pálinkás
szakma valójában sokkal hamarabb felismerte a fajta jelentőségét, mint a
borászok, emiatt kiemelkedő szerepe van fajta szortimentünkben. Mivel kevés tőkénk van belőle még csak
korlátozott mennyiségben készülhet belőle italunk, de kérjük védőszentjét
Afrikai Szent Miltiádész pápát, hogy kísérje oltalma italunkat fejlődése során.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése