Szent András Apostol Kökény Ágyas Pálinka
A kökényt bárminek is dolgozzuk fel mindig az a fontos. Hogy lehetőleg a hideg időjárás beköszönte után tegyük meg. Sokan úgy vélik, hogy az első dér után már alkalmas a szedésre, én azonban úgy vélem, hogy legalább egy hét hideg idő és mínuszok kellenek ahhoz, hogy szedhető legyen. Ilyenkor természetesen már a bokor lehullatja a leveleit és a szedés ez által sokkal könnyebbé válik, sőt azt is látjuk, hogy melyik bokornak érdemes neki állnunk. Ebben főleg a nagy szemű gyümölcsöket favorizáljuk, mert ott a magon található hústömeg is jelentősebb. A szedés nem könnyű feladat, de a tapasztalatom szerint a kesztyű nem jó megoldás, mert túl sok bogyót ejtünk le, így marad a puszta kéz és a határozott mozdulatok. Elkerülhetetlen a sérülés és a karcolás, de megéri a fáradságot és nehézséget. Szedéskor arra is figyeljünk, hogy amennyiben nem rögtön dolgozzuk fel a bogyókat, akkor szárastól szedjük, mert így tovább megőrzi eredeti állapotát. Természetesen ágyas pálinkának, amelynek én is elsőként szedem, oda mindig a legszebb és legnagyobb szemeket válogatom ki, hiszen ez mutat jól benne. A szárától és minden szennyeződétől meg kell tisztítani. Amikor a szárát kitépjük nem árt, ha megsérül egy kicsit a bogyó, mert könnyebben kioldódik belőle a szín és az aroma. Az arány az alanypálinka és az ágy 2:10-hez, vagyis 1 liter pálinkához 0,2 kg gyümölcsöt rakjunk. Az érlelést minimum két hónapig kell folytatni, de minél tovább van rajta annál jobb lesz a pálinkák bel tartalma. Nálam az alany Golden Delicious alma pálinka. Mivel András napján készítettem ezt az italt, így Szent András apostolt hívtam védőszentjéül. Az érlelési idő végén palackozás előtt mindenképpen szűrjük meg alaposan, hogy az üvegbe kristály tiszta ital kerüljön. Az ágyat, amelyen ért nem kell eldobni, hanem ismét fel lehet használni, de ilyenkor már kicsit kevesebb pálinkát öntsünk rá, az arány inkább 0,5 kg gyümölcs 1 liter pálinka. Ezért én három hónapig érlelem a gyümölcsöt az ágyon és utána fejtem le róla.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése